dijous, de març 06, 2008

Entre avui i demà se celebra al CCCB un cicle de debats sota el títol Metamorfosi del comunisme:
L’objectiu d’aquestes jornades és analitzar el llegat del comunisme i les seves mutacions arreu del món gairebé vint anys després de la caiguda del mur de Berlín. En el debat s’abordarà la influència de l’ideari comunista en la vida política, social i cultural de països que el van viure directament o indirectament.

El programa serà el següent:

6 de març

17.30h Benvinguda i introducció a càrrec de: Jacek Purchla, director del Centre Internacional de Cultura de Cracòvia, Josep Ramoneda, director del CCCB
18h Conferència inaugural · “Dins la revolució, res”
Emilio de Ípola, filòsof i sociòleg argentí, professor a la Universitat de Buenos Aires
19h El paisatge després del comunisme. L’antic bloc soviètic · “L’herència del comunisme a la cultura política” Magdalena Vasaryova, diputada del Parlament de la República Eslovaca pel partit socialdemòcrata SDKU-DS · “L’impacte del comunisme a la cultura i la religió a l’Europa postcomunista ”Stanislaw Obirek, filòsof i teòleg polonès, professor a la Universitat de Lodz, exsacerdot jesuïta

7 de març

17.30h El món comunista avui · “Xina, entre Mao i el mercat: problemes i paradoxes del comunisme xinès” Harriet Evans, investigadora d’Estudis Asiàtics a la Universitat de Westminster · “Kafka al Tròpic: les metamorfosis del comunisme a Cuba. República, revolució i dissidència”Iván de la Nuez, assagista d’origen cubà, autor de Fanstasía roja (Ed. Debate, 2006)
19h Comunisme in partibus infidelium: Europa Occidental i Amèrica Llatina · “L’esquerra a Amèrica Llatina”
Teodoro Petkoff, ministre de Planificació al govern veneçolà del 1996 al 1999, director del diari TalCual (Caracas), autor d’Hugo Chávez, tal cual (Ed. Los libros de la catarata, 2002) · “Els intel·lectuals occidentals i el comunisme”Jorge Semprún, escriptor.