dimarts, d’abril 15, 2008

Llibres recomanats per a la diada de Sant Jordi

Com cada any per Sant Jordi, els companys de laie Pau Claris destaquen una selecció entre totes les novetats que han arribat. Una mena de guia que aspira a orientar els lectors per celebrar el Dia del Llibre. 

[Sant Jordi 2013: llibres recomanats, clica aquí]

[Sant Jordi 2012: llibres recomanats, clica aquí]

[Sant Jordi 2011: llibres recomanats, clica aquí]


CLÀSSICS

Charles Baudelaire
Les flors del mal
Edicions 62 24,90
Per primera vegada en català, aquest volum aplega tots els poemes d’un llibre imprescindible per gaudir i comprendre la poesia dels darrers 150 anys. A més a més dels poemes censurats i pòstums, inclou esbossos i un complet aparell de notes.

Alonso de ContrerasVida de este capitán
Reino de Redonda 21,00
Sense ànim de passar per un home de lletres, l’autor parla de duels, abordatges, combats o conquestes amoroses amb la precisió de qui s’ha mogut sempre per l’acció i amb la fanfarroneria d’una vida d’aventures per la Mediterrània fent de mercenari

Dama Sarashina
Sueños y ensoñaciones de una dama de HeianEdiciones Atalanta 19 €
L’autora recorda l’emoció que va sentir en rebre com a regal La història de Genji, el clàssic que li servirà de model per narrar la vida a la cort, amb un amor per la literatura que uneix la malenconia per la fugacitat de les coses a l’exaltació per la contemplació de la bellesa.

Llucià de Samòsata
Converses de meuquesAdesiara editorial 12 €
La vella professional que aconsella a la jove inexperta, els trucs per aparentar menys edat, els encanteris, la rivalitat, el jove enamorat... L’autor burxa en els estereotips per elaborar uns diàlegs breus i tan divertits com fa prop dos mil anys.

Thomas Mann
Los Buddenbrook
Edhasa 40,50 €
Concebuda com una història de l’ànima de la burgesia alemanya, la novel·la narra quaranta anys d’una família, des del vigor del patriarca fundador fins a la fragilitat del besnét. Una obra monumental, bastida amb la intensitat dels personatges i les històries que s’hi entrellacen.

Herman Melville
Redburn
Alba Editorial 26 €
En la seva primera feina com a mariner, Redburn viurà el contrast entre la innocència i la corrupció, el pas d’una vida confortable a la duresa de la vida al mar, acompanyat de l’ombra del pare mort, de la crueltat, de l’amistat... Un viatge iniciàtic cap a la complexitat de la vida.

Michel de Montaigne
Los ensayosAcantilado 58 €
Edició basada en les que actualment es consideren les edicions més fiables de l’obra de Montaigne. S’hi indica, també, la data de les addicions i notes al marge, de manera que és possible seguir els canvis i matisos que Montaigne va imprimir al seu pensament.

Émile Zola
París
Cabaret Voltaire 23,95 €
Després de descartar la religió tradicional com a cosa caduca, l’autor proposa amb aquesta novel·la una mena de religió del progrés, amb la fe en el treball com a nucli i la Ciutat de la Llum com a lloc ideal per desenvolupar-la.


NARRATIVA

César AiraLas aventuras de Barbaverde
Editorial Mondadori 20,90 €
Quatre novel·les que ensorren la versemblança convencional a partir del tòpic de la lluita entre el Bé i el Mal. Un superheroi, un periodista i una artista s’enfronten a un científic malvat i excèntric que vol dominar el món amb mètodes absolutament inèdits.

Robertson Davies
Ángeles rebeldesLibros del Asteroide 20,95 €
Hi ha moments que revelen el veritable caràcter de les persones. La cobdícia provocada per un manuscrit molt valuós desferma els impulsos amagats en una intriga que travessa el món erudit, l’alquímia, les tradicions menyspreades o la música.

Ramon Erra
Desfent el nus del mocadorLa Magrana 17 €
Amb el rostre desfigurat a causa d’un accident, un cambrer deixa la feina i escriu; converteix la literatura en frontera entre el passat i el futur. Evoca el bar, frontera també, entre el camp i la ciutat, escenari d’infinitat d’històries que s’entrellacen.

Najat El Hachmi
L’últim patriarcaEditorial Planeta 21,50 €
Com la tradició pot enverinar les relacions entre la protagonista i el pare. La lluita entre lleis ancestrals i la modernitat en forma de llibertats i rebel·lia. Una mirada que vol comprendre, fins i tot quan l’adversitat pren la forma de la intolerància.

Richard Ford
Acció de gràciesEditorial Empúries 29 €
La vida confortable d’un home madur es veu sotragada per la malaltia. Davant l’abisme de la mort, es veurà obligat a comprendre el seu entorn, i sobretot a si mateix, d’una manera impensada. Un procés de descobriment que tanca una trilogia extraordinària. (Publicat en castellà per l’editorial Anagrama.)

Paula Fox
Los hijos de la viuda
El Aleph editores 20 €
Les convencions socials s’imposen en una festa fins que esclaten les tensions amagades i els retrets acumulats. El comiat, la nit abans d’un viatge a la immensitat d’Àfrica, es converteix en una sessió claustrofòbica d’odi.

Natalia Ginzburg
Familias
Editorial Lumen 17,90
El volum aplega tres relats que mostren la cura de l’autora per comprendre i explicar històries quotidianes. Personatges que viuen en barris perifèrics, que malden per abandonar la mediocritat, amb vides que l’autora escriu amb subtilesa.

Siri Hustvedt
The Sorrows of an American
Henry Holt and Co. 19,80 €
Els fills d’un immigrant escandinau s’han d’enfrontar al passat: tots dos amb la memòria del pare mort i, també, cadascú amb el seu entorn. L’autora, com a Todo cuanto amé, interroga la seva experiència per cercar una resposta en la ficció.

Claudio Magris
El viatjar infinitEdicions de 1984 18 €
Vint anys de viatges a través dels quals l’autor reprèn i completa els seus temes preferits. Sobretot, el gust per la diferència; pel matís que singularitza una persona, un barri, un poble. De la cruïlla cultural de Trieste a la diversitat del món. (Edició en castellà publicada per l’Editorial Anagrama)

Biel Mesquida
AcrollamEditorial Empúries 19 €
Cadascuna de les breus narracions d’aquest volum s’eixampla des de les primeres línies: tota una vida condensada amb una generositat verbal que apel·la als sentits. La riquesa de l’experiència, del desig, dels paisatges viscuts.

Philip Roth
Sale el espectro
Mondadori 18,90 €
Zuckerman, solitari, fantasmal, torna a Nova York i torna a relacionar-se amb persones. Entre la decadència del desig i la mort la de literatura, degradada a causa de la banalització i la indiferència, l’autor reprèn uns personatges tan lúcids com desoladors. (Publicada en català per La Magrana)

Alexandar Tišma
Sin un grito
Acantilado 22 €
Viure una guerra vol dir habituar-se a les moltes formes de la crueltat. Els nou relats d’aquest llibre indaguen en la permanència d’aquesta crueltat, encara que les causes que la van provocar hagin desaparegut un cop s’ha restablert l’ordre.

Ilija Trojanow
El coleccionista de mundos
Tusquets editores 22 €
Tornar als llocs que Sir Richard Francis Burton va explorar a finals del segle XIX. L’autor, més que recuperar aquella ruta per països exòtics, se submergeix en la manera com la fascinació i la curiositat determinen el gust per l’aventura. (Publicat en català de La Magrana)

David TruebaSaber perder
Editorial Anagrama 20 €
Una adolescent, un futbolista argentí, un ancià, un pare separat: quatre personatges que es troben en uns moments molt durs de la seva vida i que a partir de les relacions que sorgeixen entre ells han d’esbrinar si cal saber perdre per a ser feliç.

Fred Vargas
La tercera virgen
Ediciones Siruela 19,90 €
Una història fantasmal on l’humor i el misteri s’uneixen per a resoldre un enigma: les morts que provoca la recerca desesperada d’una recepta medieval que garanteix la immortalitat.

Juan Gabriel VásquezLos amantes de Todos los Santos
Editorial Alfaguara 17 €
Cinc narracions en les quals els protagonistes s’enfronten a un moment decisiu de la seva vida, tan important que els revelarà una part fonamental de la seva naturalesa i els obligarà a enfrontar-se a la radical solitud de l’ésser humà.


ASSAIG

Giorgio Agamben
La potencia del pensamiento
Editorial Anagrama 20 €
Selecció d’assaigs de l’autor que recorren els temes centrals de la seva obra. Un llibre que permet conèixer l’autor o aprofundir-hi a través de l’anàlisi i el diàleg amb pensadors com Hegel, Wittgenstein, Heidegger o Gadamer.

Alfonso Alegre Heitzmann
Juan Ramón Jiménez, 1956
Residencia de Estudiantes 25 €
Dades inèdites han canviat la història d’aquesta concessió del Nobel. La primera part és la crònica del procés que culmina amb el premi. La segona i la tercera són una selecció de documents de primer ordre (cartes, telegrames, conferències, informes) que es donen a conèixer ara per primer cop.

Sylvia BeachShakespeare & Company
Editorial Ariel 21 €
La llibretera de la mítica Shakespeare and Company convoca en aquestes pàgines la vida cultural del París que es concentrava al voltant d’aquesta llibreria i de la llibreria de la seva companya, Adrienne Monnier, fins a l’arribada dels nazis.

Ulrich BeckLa sociedad del riesgo mundialEdiciones Paidós 25 €
En una societat on la por s’ha convertit en un instrument polític, la prevenció de possibles catàstrofes s’ha convertit en una coartada més per retallar la llibertat i la igualtat dels individus.

Josep Benet
Memòries, vol.1
Edicions 62 25 €
Amb el subtítol “De l’esperança a la desfeta”, l’autor evoca el període de 1920 a 1939, de la infantesa als anys de formació que determinaran a la seva activitat posterior com a activista polític, advocat i historiador durant el franquisme.

Eudald Carbonell
La consciència que cremaAra llibres 18 €
Fer-se humà és un procés evolutiu que no ha acabat. Els canvis en les relacions socials dels darrers temps menen l’autor a plantejar quins són els reptes de l’ésser humà per evitar l’esfondrament de la consciència com a espècie.

Cristina Gatell i Glòria Soler
Martí de Riquer: Viure la literatura
La Magrana 29 €
A partir de les converses amb Martí de Riquer, les autores narren la vida d’un erudit que ha aconseguit arribar més enllà dels murs de la universitat, gràcies a la passió per la literatura, una passió que els seus deixebles han difós gustosament a les aules, als diaris, a les converses.

Edmundo Paz Soldán i Gustavo Faberón Patriau (eds.)
Bolaño SalvajeEditorial Candaya 24 €
Los editores apleguen una selecció de treballs crítics al voltant de l’obra de l’escriptor català d’origen mexicà nascut a Xile. El llibre inclou un DVD amb el documental Bolaño cercano d’Erik Haasnoot, amb el testimoni d’amics com Enrique Vila-Matas, Rodrigo Fresán o Juan Villoro.


POESIA

Blai BonetEl ColorConsell de Mallorca 15,50 €
El volum, la primera edició del qual és de 1986, aplega els quatre primers llibres de poesia de Blai Bonet. No és, però, una simple reedició sinó la recuperació de la seva poesia primera que, després de dècades, havia caigut en l’oblit.

e.e. cummings(a)poemes: antologia poètica
El Gall Editor 25 €
L’amor i el desig de viure, però també una mirada irònica sobre el món. Vells temes que el poeta converteix en actuals a partir d’un joc apassionat amb els versos: la sorpresa i el matís a partir de la disposició sobre la pàgina.

Marta Pessarrodona
Poemes 1969-2007: Antologia
Editorial Meteora 16 €
Entre la passió i la contenció, aquesta antologia mostra la tensió que recorre la poesia de l’autora. Un tensió que es resol en el poema com experiència del pas del temps, del llocs viscuts, de les persones, del pensament.

Idea Vilariño
Poesía completaEditorial Lumen 17,90 €
A partir d’un nucli essencial, la poeta uruguaiana ha anat aprofundint en els seus temes lluny de la vida pública. No li ha faltat mai, però, un grup fidel de lectors que s’ha encarregat de difondre la seva obra. Aquest llibre n’és la prova.


ART, CINEMA I MÚSICA
Ramón Andrés
El mundo en el oído
Acantilado 28 €
Quan va començar la música? Bruixots i sacerdots. Filosofia i xamanisme. Celebració i dol. El poder i les cançons de bressol. De Mesopotàmia a l’Era Moderna, l’autor recorre les diferents respostes a aquesta pregunta, de l’erudició al mite.

Dore Ashton
Miquel Barceló: Al bell mig del camí de nostra vidaGalàxia Gutenberg 33 €
L’autora assenyala el furor com a tret més rellevant per comprendre Miquel Barceló, com a punt de partida d’una obra que concep com a risc i aventura, perquè, en paraules de l’artista: “es tractava de fer una pintura que només jo podia fer”. Publicat també en castellà.

Gisèle Freund
El mundo y mi cámaraEditorial Ariel 22,50 €
De la fugida de l’Alemanya nazi al París cosmopolita d’Adrienne Monier i Sylvia Beach, de la sociologia a la fotografia. De captar una atmosfera que expliqui amb eloqüència els protagonistes dels seus retrats a aquesta autobiografia plena de noms i ressons.

José Miguel G. Cortés
Espacios diferenciales
Laimprenta CG 45 €
La relació entre el cos humà i l’espai urbà ha estat pensada de manera molt diversa a llarg dels segles. El llibre recull obres i projectes arquitectònics a partir de 1960 que desenvolupen aquesta preocupació i que ofereixen resultats molt estimulants.

Hans Küng
Música y religión
Editorial Trotta 14 €
No es tracta tan sols d’explicar l’ús religiós de la música: l’autor indaga en la presència de la religiositat en les obres de Mozart, Wagner i Bruckner i, sobretot, la manera com cada compositor expressa una relació particular amb l’espiritualitat.

Carlos Losilla
El sitio de viena
Notorious Ediciones 16,95 €
Com si fos una trama detectivesca, l’autor pren l’obra del director cinematogràfic Fritz Lang com a símptoma definidor de l’Europa de principis del segle XX.

Simón Marchán Fiz
La metàfora del cristal en las artes y en la arquitectura
Ediciones Siruela 14,90 €
Cristalització, transparència, geometria, fragilitat, reflex, lleugeresa... el cristall ha estat sempre font de metàfores, però metàfores que han incitat tant a la reflexió sobre el propi fet artístic com a explorar noves formes d’expressió.

Sue Roe
Vida privada de los impresionistas
Turner Ediciones 24 €
La complicitat a partir d’una mateixa manera d’entendre la pintura fomenta la relació entre Manet, Cézanne, Monet, Pissarro, Degas, Renoir, etc. L’autora mostra com es teixeix una relació de grup que acabaria canviant la història de la pintura.


INFANTIL

Roberto Aliaga i Alessandra Cimatoribus
La tortuga que quería dormirOQO editora 11,50 €
Hi ha ocasions que les bones intencions i els millors desitjos són ben emprenyadors. Com en el cas de la tortuga que volia dormir. Sort que el lleó, que no li pot oferir cap cosa material, li fa el millor regal.

Cho SunkyungEl jardí subterraniThule ediciones 14,90 €
De vegades preocupar-se pels altres pot suscitar una idea senzilla, però que amb perseverança es pot convertir en una gran idea. Un home de la neteja planta un arbre a un túnel del metro i l’arbre creix i creix. (Publicat també en castellà)

Antoinette Portis
No es una caja
Faktoria K de libros 13 €
Aquest llibre és un homenatge al nens que han rebut un regal caríssim però han preferit jugar amb la caixa. Perquè una caixa de cartró mai, però mai, no és una caixa. ¿Tan difícil és d’entendre?

Christian Voltz
La carícia de la papallona
Edicions Hipòtesi / Kalandraka 12 €
Acompanyar l’avi a l’hort és una aventura de conseqüències imprevisibles. Sobretot quan el nét li pregunta on és l’àvia, i l’avi li respon que ni sota terra ni al cel, sinó... (Publicat també en castellà)

4 comentaris:

Lucila ha dit...

Uau, moltíssimes gràcies per aquesta sel·lecció tan completa i acurada de llibres per Sant Jordi! Només volia recordar el gran traductor Xavier Benguerel, que també va traduir fantàsticament Les flors del mal al català, tot i que potser no en una edició tan completa ni literal com l'actual d'en Jordi Llovet.

algú de la laie ha dit...

La traducció de Xavier Benguerel es va reeditar l'any 2001 i està disponible. Ho dic perquè sempre es poden comprar totes dues i comparar-les ;-)

emgiro ha dit...

Benvolguts, trobo a faltar a la secció de narrativa alguna aposta arriscada, alguna proposta que no sigui de «suplement de diari». Oi que m'enteneu?

algú de la laie ha dit...

Bé, el criteri no ha estat tant el "risc" com l'equil·libri. Encara que recomanar llibres que tot just ens han arribat a la llibreria i que no han tingut ressò encara als mitjants és comercialment arriscat. De la mateixa manera que recomanar, per exemple El color de Blai Bonet, editat pel Consell de Mallorca i amb una distribució molt dolenta. Tan dolenta que no ens arribaran els exemplars de reforç que havíem demanat per Sant Jordi. Però creiem que val la pena.

Gràcies per la crítica.

I bona diada!