dilluns, de gener 19, 2009

Clément Rosset al cicle Impureses

Clément Rosset inaugura avui el cicle Impureses: Apunts sobre la condició humana.

La puresa i la perfecció han estat implacables arguments per al domini i l'exclusió. En nom de Déu, la raça o la societat ideal, s'ha sembrat devastació i mort i s'han destruït psíquicament milions de persones. La societat humana és barreja, és pluralitat, és contaminació, és imperfecció. I en la mesura en què el món s'ha fet més petit gràcies als avenços tecnològics, cada dia és més evident l'absurditat de les fantasies de societats homogènies d'individus perfectes, exquisidament seleccionats.


19 de gener: «Identitat social i identitat personal» Clément Rosset. Filòsof.


26 de gener: «El canvi climàtic i els límits de la història humana» Dipesh Chakrabarty. Professor d'Història i de Llengües i Civilitzacions Sud-asiàtiques a la Universitat de Chicago, i autor de L'humanisme en una era global (CCCB, 2008).


2 de febrer: «El menyspreu» Axel Honneth. Filòsof, director de l'Institut de Recerca Social de la Universitat Johann Wolfgang Goethe de Frankfurt am Main.

9 de febrer: «Patologies de la puresa. Els desordres alimentaris o la recerca del cos perfecte» Lisa Appignanesi. Escriptora, presidenta del PEN anglès.


16 de febrer: «L'ambigüitat religiosa de la puresa» Lluís Duch. Monjo de l'Abadia de Montserrat, professor de la Facultat de Teologia de Catalunya.


23 de febrer: «La impuresa racial: un somni bloquejat» Ash Amin. Catedràtic de Geografia, director de l'Institute of Advanced Study de la Universitat de Durham (Regne Unit) i autor de Cultura col·lectiva i espai públic urbà (CCCB, 2008).


2 de març: «La corrupció» Misha Glenny. Periodista.

Sessió de clausura
23 de març: «El dolor de néixer» Claudio Magris. Escriptor, professor de Literatura Germànica a la Universitat de Trieste i autor d'El viatjar infinit (Edicions de 1984, 2008), entre d'altres.