divendres, de febrer 17, 2012

Benvinguts al Cabanyal!


El Cabanyal és el barri mariner de València que viu amenaçat des de finals dels 90 per un projecte de prolongació de l'Avinguda Blasco Ibáñez. El pla que, impulsat per l'Ajuntament, està actualment paralitzat judicialment comporta l'enderrocament de 1651 habitatges, entre els quals ja han desaparegut algunes meravelles arquitectòniques.


El pla ha estat rebutjat per part de molts veïns i ciutadans d'altres barris que els donen suport. Des de llavors i entre multitud d'accions, conflictes, desallotjaments, enderrocs i expropiacions, els veïns resisteixen i s'organitzen. Cada any s'obren al públic algunes de les cases que funcionen com a petits espais d'art o galeries en col·laboració amb la Universitat de València: Cabanyal Portes Obertes.

La plataforma Salvem el Cabanyal i l'editorial Media Vaca han unit forces i estratègies en la XIII edició de Portes Obertes, que va obrir al públic 13 (+1) cases típiques ubicades als barris del Canyamelar, Cabanyal i Cap de França. A l'interior d'aquests habitatges va tenir lloc l'exposició Benvinguts al Cabanyal, un recull de 99 històries, records i notícies il·lustrades per 40 artistes gràfics a partir de testimonis de veïns i veïnes que viuen o que han viscut al barri, fragments d'obres literàries i escrits diversos.


Aquest treball col·lectiu ha tingut com a resultat també el llibre, l'objectiu del qual, entre altres coses, és cridar l'atenció sobre aquest extraordinari lloc que cal protegir i conservar.

Un dels pocs en el món està fet a escala dels nens.

Obrim el llibre i ens trobem amb il·lustradors del planter valencià que ens resulten familiars i dels que som devots com Irene Pérez i Martín López, Luis Demano, Jorge Parras, Elfelix (Félix Diaz), Alejandro Valbuena, i les grandíssimes Po Poy, i Clara Iris Ramos (Carne Uno), entre d’altres.

Benvinguts i benvingudes al Cabanyal, un lloc únic on la gent segueix dient «bon dia» i «bona nit».