dimarts, de juliol 09, 2013

Descobrir noves veus
L’estiu és l’època ideal per llegir de tot. També per explorar quins són els rumbs que pren la narrativa actual. Una aventura que ens pot portar a descobrir autèntiques meravelles i a patir també grans decepcions. Però val la pena assumir el risc. Som-hi?

Darrerament han coincidit algunes antologies de joves narradors que val molt la pena tenir en compte. Són apostes editorials de les quals només el pas temps en jutjarà l’encert, però que ara mateix ja són una eina poderosa per descobrir noves veus i noves maneres de fer literatura.

  • Els caus secrets: Antologia d’escriptors dels Països Catalans posteriors al 1972 neix amb voluntat de catàleg: Sebastià Bennasar, el curador, defuig deliberadament la noció de generació per tal de presentar la diversitat d’estils entre els joves narradors catalans.
  • Presenciahumana: nueva literatura extraña és un bellíssim artefacte sortit de l’obrador d’Aristas Martínez que recull narracions d’autors més o menys perifèrics, però que es caracteritzen per la ferotge llibertat de la seva escriptura.
  • Emergencias:Doce cuentos iberoamericanos és una antologia amb autors que ja han demostrat el seu talent en forma de llibre, com Yannick Garcia amb Barbamecs o Wilmar Cabrera amb Los fastasmas de Sarrià visten en chándal, i d’altres que sens dubte aviat trobaran la seva oportunitat.
  • Charco negro neix a la Setmana de Negra de Gijón i és una antologia d’autors espanyols i argentins que tenyeixen de negre les pàgines del llibre amb un ric desplegament de matisos i perspectives. Una eina, també, per lluitar contra el desconeixement entre les dues ribes de l’Atlàntic.